Harun İstenci Fransa Paris'te Şanzelize Caddesi (Champs-Elysees) üzerinde.
Harun İstenci Fransa Paris'te Şanzelize Caddesi (Champs-Elysees) üzerinde

 Paris'te uzun bir cadde, Şanzelize! Uzun geniş bir yol, başında bir tak, Zafer Takı! Sonunda dikili taş Paris'in simgeleri haline gelmiş. Arc de triomphe'un bulunduğu Etoile meydanından başlayan Paris'in ve belki dünyanın en ünlü caddesi, Petit Rond Des Champs-Elysee'den yukarı çıkarsanız Fransız cumhurbaşkanının oturduğunu Elysee sarayına gelirsiniz...

 Şanzelize Caddesi, Paris’in tarihi yapıları kadar ünlü olan bir yeridir. Dünyanın en bilindik ve lüks bulvarlarından olan Şanzelize günümüzde turistlerin de yoğun ilgi gösterdiği bir yerdir.

 1667 yılında Louis XIV’nin bahçıvanı Andre Le Notre tarafından Tuileries Bahçesi manzarasını genişletmek için yapılan cadde yıllar içinde devamlı olarak gelişmiştir. 2 kilometre uzunluktaki caddenin bir ucunda Paris’in en ünlü simgelerinden olan Zafer Takı bulunmaktadır. Dilerseniz Zafer Takı’nın seyir terasına çıkarak da Şanzelize Caddesi’nin muhteşem manzarasını izleyebilirsiniz. Caddenin diğer ucu ise şehrin ünlü meydanı Concorde’a uzanır.

Harun İstenci Fransa Paris'te Şanzelize Caddesinde Aston Martin'nin spor arabasını test ediyor...
Harun İstenci Fransa Paris'te Şanzelize Caddesinde Aston Martin'nin spor arabasını test ediyor... 

 Günümüzde cadde, birbirinden lüks moda markalarının mağazalarına, kafe ve restoranlara, sinemalara, turistik dükkânlara ev sahipliği yapar. Paris ve Fransa tarihinin tüm önemli yıl dönümleri ve birçok önemli kutlamanın şehirdeki en bilindik adresi Şanzelize Caddesi’dir. Tour de France bisiklet yarışı, yılbaşı gecesi, Fransız ulusunun doğuşunu simgeleyen Bastille günü gibi kutlamaların adresi bu caddedir.

 Şanzelize Caddesi’nin iki yakasında uzanan kestane ağaçları caddeye ayrı bir hava katar.